در گزارش آزینیك عنوان شد؛

تولید نخستین واكسن ایرانی آبزیان

تولید نخستین واكسن ایرانی آبزیان

آزینیک: پژوهشگران در یک شرکت دانش بنیان واکسن آبزیان را برای جلوگیری از بیماریهای برخی ماهی ها همچون قزل آلا به تولید رساندند.


دکتر مریم ابراهیمی تاج آبادی مدیر عامل یک شرکت دانش بنیان فعال در حوزه زیست فناوری به خبرنگار مهر اظهار داشت: آبزی پروری یک صنعت کمپلکس، با رشد سریع و سود بالا است که بعنوان سالم ترین و با کیفیت ترین منبع پروتئین حیوانی در دنیا شمرده می شود. وی با تاکید بر اینکه بیماریها از با اهمیت ترین چالشهای پیش روی صنعت آبزی پروری شمرده می شود، اظهار داشت: بدین سبب این صنعت باید مرتب دنبال روش هایی برای بهبود سلامت گونه های پرورشی، بهبود روش های پیش گیری از بروز بیماریهای خسارت زا و خسارت ناشی از بروز بیماریها سالانه دهها میلیارد دلار باشد. وی اشاره کرد: روش های پیش گیری از ابتلاء به بیماریهای باکتریایی و ویروسی آبزیان شامل استفاده از واکسن ها و پربیوتیک ها و مشتقات آنها از مواردی هستند که می تواند چالش های این حوزه را رفع کند. مدیر عامل یک شتابدهنده تخصصی حوزه زیست فناوری اضافه کرد: واکسیناسیون نقش بسیار مهمی در افزایش مقاومت ماهی، بهبود ضریب تبدیل غذایی ایفا می کند و یکی از مناسب ترین روش ها برای ایجاد مصونیت در مقابل بیماری، استفاده از روش واکسیناسیون است. وی افزود: استفاده از واکسن سبب کاهش تلفات ماهی ها با ضریب تأثیر بالای ۷۵ درصد می شوند بدین جهت در این شرکت در صدد برآمدیم تا با دانش بومی واکسن آنتی یرسین» را بعنوان نخستین واکسن آبزیان با مجوزهای لازم به تولید برسانیم. وی افزود: استفاده از انواع آنتی بیوتیک ها بعنوان تنها روش درمانی برای ماهی های مبتلا به بیماریهای باکتریایی در کشور دارای معایب و مشکلاتی است. وی اشاره کرد: این واکسن برای پیش گیری از بیماریهای «یرسینیوزیس»، «استرپتوکوکوزیس»، «لاکتوکوکوزیس» و «وی اچ اس» که در مزارع قزل آلای کشور بسیار شایع است به کار می آید. همین طور در گونه های مختلفی همچون ماهیان خاویاری، سی باس، شانک، هامور وکپور ماهیان نیز می تواند استفاده گردد. وی درباب عامل این بیماری در آبزیان اظهار داشت: عامل مولد بیماری «یرسینیاراکری» اجرام گرم منفی، میله ای با انتهای گرد، فاقد هاگ، اکسیداز منفی و کاتالاز مثبت و متحرک بوده و در ۳۷ درجه سیلسیوس رشد می کند ولی قدرت تحرک خودرا از دست می دهد. بگفته تاج ابادی، این بیماری نخستین بار در سال ۱۹۵۰ میلادی به طور یک عفونت سیستماتیک در ماهی قزال آلای رنگین کمان در آمریکا تشخیص داده شد. این بیماری در هر دو محیط های آب شیرین و شور و در تمام رده های سنی از ماهیان اتفاق می افتد. وی با اعلان اینکه ماهی قزل آلا به خصوص در آب شیرین یکی از حساس ترین گونه ها برای ابتلاء به این بیماری است، اظهار داشت: تلفات ناشی از بیماری باکتریایی یرسینیوزیس در صنعت تکثیر و پرورش قزل آلای رنگین کمان کشور حدود ۳۵ تا ۴۰ درصد بوده که خسارات زیادی به وجود آورده است. مدیر عامل شرکت با تاکید بر اینکه استفاده از واکسیناسیون نیاز به فرهنگ سازی و ارائه برنامه ریزی ترویجی دارد عنوان کرد: پس در سال اول ۲۵ درصد بازار کل (در صورتی که هر پرورش دهنده از واکسن استفاده کند) هدف قرار می گیرد که در ضمن سه سال این میزان به ۵۰ درصد می رسد. وی با اعلان اینکه این میزان توسط شرکت ما تامین شده و برمبنای کشش بازار، برنامه توسعه دیده شده است. مدیر شتابدهنده تخصصی حوزه زیست فناوری درباب مزایا و خاصیت های این واکسن اظهار داشت: امروزه یکی از مناسب ترین روش ها برای ایجاد مصونیت و پیشگیری در مقابل انواع بیماری آبزیان، استفاده از روش واکسیناسیون است که به دلیل مزایای فراوان آن، مورد توجه و استقبال قرار گرفته است بدین جهت استفاده از واکسن، سبب افزایش رشد آبزیان، کاهش تلفات ماهی های مصرفی، بهبود ضریب تبدیل غذایی، کاهش ضایعات، پیشگیری و نهایتاً (به شرط استفاده صحیح از آن) سبب به حداقل رساندن ضررهای مالی در صنعت آبزی پروری می شود. تاج آبادی اظهار نمود: این واکسن برمبنای سویه های بومی بیماری زا تولید شده که هم اکنون در مزارع ایجاد بیماری کرده اند در نتیجه ایمنی زایی اختصاصی بسیار بالایی به وجود می آورد که بسیار بالاتر از نمونه های مشابه است. وی درباب امکان صادرات این واکسن اظهار داشت: کشور ترکیه بعنوان دومین تولید کننده ماهیان سرد آبی در منطقه باتوجه به نزدیکی جغرافیایی و تشابه گونه های بیماری زا قابلیت صادرات بالقوه ای برای ما دارد بدین جهت می توانیم این کشور را نخستین مقصد صادراتی خود قرار دهیم. مدیر شتابدهنده تخصصی حوزه زیست فناوری اشاره کرد: استفاده از واکسن های خارجی به علت هزینه بسیار بالا و کارایی پایین تر خیلی مورد استقبال قرار نگرفته است. اما استفاده از این محصول میزان استفاده از آنتی بیوتیک ها را به شدت می کاهد و علاوه بر صرفه جویی ۵ میلیون دلاری نقش به سزایی در بالا بردن سهم سلامت غذایی دارد. وی با تاکید بر اینکه هم اکنون مجوزهای واکسن ستاندن شده اظهار داشت: تمامی مجوزهای لازم برای تولید واکسن آنتی یرسین از سازمان غذا دارو همچون پروانه ساخت ستاندن شده است. تاج آبادی افزود: این واکسن در مرحله اول تولید و به بازار ارائه شده و بازخورد بسیار خوبی نیز داشته است. هم اکنون باتوجه به زمان استفاده از این واکسن که در اردیبهشت ماه است محصول قابل توزیع است. به گزارش آزینیک به نقل از مهر، این طرح از طرف ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری مورد حمایت قرار گرفته و به تولید رسیده و مقرر است به تولید انبوه برسد.


منبع:

1400/01/27
21:56:15
0.0 / 5
558
این مطلب آزینیک را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط آزینیک
نظرات خوانندگان آزینیک در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۴
آزینیک