معاون فناوری وزارت علوم:

عدم توجه به مالکیت فکری از عمده ترین مشکلات حوزه فناوری است

عدم توجه به مالکیت فکری از عمده ترین مشکلات حوزه فناوری است

به گزارش آزینیک، معاون فناوری وزیر علوم اظهار داشت: عدم توجه به مالکیت فکری از عمده ترین مشکلات حوزه فناوری است که اگر در این بخش بصورت ویژه وارد نشویم در سال های آتی در زمینه دانش بنیان هم به مشکل برمی خوریم.



به گزارش آزینیک به نقل از وزارت علوم، دکتر علی خیرالدین در نشست هم اندیشی روسای پارک های علم و فناوری و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ضمن تشکر از اهتمامی که قوه قضائیه و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به موضوع مالکیت معنوی دارد، اظهار داشت: یکی از اشکالات اساسی در مبحث تجاری سازی، حوزه ثبت اختراع است که در این پروسه هرگاه بدنبال تبدیل یک ایده به نمونه آزمایشگاهی هستیم چه در ثبت ایده و اختراع و چه در تجاری سازی با موانع و مشکلاتی روبرو می شویم.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم اضافه کرد: عدم توجه به مالکیت فکری از عمده ترین مشکلات حوزه فناوری است که اگر در این بخش بصورت جدی اقدامی نشود در سالهای پیش رو در بخش فناوری و نوآوری و اقتصاد دانش بنیان با چالش های مختلفی مواجه خواهیم شد.
خیرالدین با اشاره به این که در زمینه ثبت اختراع در کشور باید کار جدی انجام دهیم، اضافه کرد: در پارک های علم و فناوری قریب به ۲۰ درصد شرکتها در حوزه فناوری ارتباطات و اطلاعات فعالیت می نمایند که در موضوع مالکیت معنوی بیشترین لطمه ها و چالش ها را متحمل می شوند که باید اقدامی برای این مهم انجام داد.
وی اظهار داشت: قانون ثبت اختراعات در حدود ۱۵ سال پیش و باتوجه به شرایط خاص آن زمان نگاشته شده که حدود ۳ پارک علم و فناوری درحال فعالیت بودند، اما امروز ۵۰ پارک علم و فناوری، ۲۶۰ مرکز رشد، ۱۱ هزارو ۵۰۰ واحد فناور و قریب به ۷۶۰۰ شرکت دانش بنیان در کشور وجود دارد که نیازمند به روزرسانی قانون یاد شده است.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم اضافه کرد: در وضعیت حاضر و باتوجه به جهش علمی که نمود آنرا در زایش شرکت های فناور و دانش بنیان شاهد می باشیم، حضور کارشناس رسمی مالکیت فکری و ورود آن به قانون در بحث ثبت اختراع بسیار مهم دیده می شود.
خیرالدین در ادامه با اشاره به اهمیت ارزش گذاری فناوری، اظهار داشت: نیازمند سامانه ای مناسب برای ارزش گذاری و تقویت دفاتر انتقال فناوری در پارک های علم و فناوری هستیم که در بستر سامانه نظام ایده ها و نیازها (نان) در حال انجام می باشد.
در ادامه این جلسه دکتر بابایی رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اضافه کرد: اگر بخواهم تعبیری کنم از بحث دانش بنیان و نقش حمایتی مالکیت معنوی و این که در چه دوره ای هستیم داشته باشیم، به نظر فعلا در مرحله جنینی قرار داریم و هنوز به بلوغ نرسیده ایم و نیاز داریم که قوانین و مقررات مربوطه در حوزه جهش تولید دانش بنیان هم داشته باشیم.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور بیان کرد: فضا به جهت اینکه محیط پویا و خلاقانه و نوآورانه شکل گیرد فراهم گشته است. زمانی که فرد نوآور و خلاق زمینه کار را فراهم می بیند و این که در کشور این حمایت های قانونی و زمینه های لازم وجود دارد برای کار انگیزه می گیرد.
بابایی اظهار داشت: در زمینه مالکیت فکری و معنوی نقایص فراوانی داریم. اما با همین قوانین موجود هم می شود کارهای بزرگی را انجام داد و نباید منتظر تصویب قوانین جدید باشیم. باید پارک های علم و فناوری معین را انتخاب نماییم و دفاتر مالکیت معنوی را در این پارک ها فعال نماییم.
وی با اشاره به این که هنوز کارشناس مالکیت معنوی نداریم، اظهار داشت: هنوز مرکزی برای حل و فصل اختلافات از حیث داوری نداریم اگر کسی در این عرصه مدعی شود که حق من تضییع شده و در مرجع قضایی طرح دعوی کند مدت زیادی طول می کشد که به شکایت در محاکم رسیدگی شود. بابایی افزود: بدین جهت در آینده بسیار نزدیک مرکز داوری مالکیت معنوی را در سازمان راه اندازی خواهیم کرد که متولیان امر و داوران باید از افراد دانشگاهی و از کسانی که با ادبیات مالکیت معنوی آشنا هستند، باشد.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ضمن اشاره به آمادگی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور برای عقد تفاهم نامه با وزارت علوم در امتداد پشتیبانی از مالکیت معنوی، که پیش نویس و مقدمات آن فراهم گشته است، درباب راه اندازی مرکز داوری مالکیت معنوی اضافه کرد: تفاهم نامه ای با شورای حل اختلاف منعقد شده است که ۲ شعبه داوری راه اندازی شود؛ چونکه یکی از محورهای توسعه کشورها بحث داوری و حل و فصل اختلافات است.
بابایی آمادگی خودرا برای برگزاری دوره های آموزشی با بهره گیری از اساتید مجرب در حوزه مالکیت معنوی با همکاری وزارت علوم اعلام و از هماهنگی با دبیر کل سازمان مالکیت معنوی (WIPO) برای حضور در این دوره ها آگاهی داد.
در این جلسه دکتر رضایی فر ضمن تاکید و لزوم تدوین و به روزرسانی قوانین و مقررات مربوط به مالکیت فکری، فرهنگ سازی این مهم را در جامعه از با اهمیت ترین اهداف معاونت فناوری و نوآوری وزارت عتف عنوان نمود.


منبع:

1401/08/13
14:46:51
0.0 / 5
416
تگهای خبر: آموزش , ارتباطات , تجاری , دانش بنیان
این مطلب آزینیک را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط آزینیک
نظرات خوانندگان آزینیک در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
آزینیک