ابداع پارچه کامپوزیتی برای خنثی سازی تهدیدات زیستی و شیمیایی
آزینیک: پژوهشگران یک پارچه کامپوزیتی ابداع نموده اند که می تواند تهدیدات زیستی و شیمیایی را خنثی کند.
به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه اینترنتی فناوری نانو، تعدادی از محققان دانشگاه «نورث وسترن» ماده ای کامپوزیتی را توسعه داده اند که می تواند چشم انداز فعلی لباس های محافظ را تغییر دهد.
این ماده برای غیرفعال کردن و در نتیجه محافظت در مقابل برخی تهدیدات زیستی و شیمیایی مورد استفاده خواهد گرفت.
به ندرت پیش می آید که یک ماده بتواند در مقابل هر دو نوع تهدید محافظت بوجود آورد، اما این نانوکامپوزیت، علاوه بر این دو تهدید شیمیایی و زیستی، می تواند با بهره گیری از سفیدکننده، به شکل اولیه خود بازگردد.
این پارچه کامپوزیتی که توسط «عمر فرها» یکی از اعضای مؤسسه بین المللی فناوری نانو در نورث وسترن بعنوان «اسفنج حمام پیچیده» توصیف شده، دارای کاتالیزورهایی در حفره های خود است.
این کاتالیزورها می توانند مواد شیمیایی سمی، ویروس ها و باکتری ها را به روشی مشابه جذب آب اسفنج، جذب و غیرفعال نماید.
این فناوری مبتنی بر چارچوب های آلی - فلزی (MOFs) است و توسعه این کامپوزیت MOF/الیاف برگرفته از مطالعه قبلی تیم فرها است.
مطالعه اولیه منجر به توسعه یک نانو ماده شد که بطور خاص برای غیرفعال کردن عوامل عصبی سمی طراحی شده بود. بعد از برخی تغییرات، این تیم توانست این ماده را با عوامل ضدباکتری و ضدویروسی ترکیب کند.
فرها اشاره کرد: «داشتن یک ماده دو عملکردی که توانایی غیرفعال کردن عوامل سمی شیمیایی و زیستی را داشته باشد، بسیار مهمست برای اینکه پیچیدگی ادغام چندین ماده برای انجام این کار، بسیار بالا است. این پارچه مقابل SARS-CoV-۲، باکتری های گرم منفی و گرم مثبت عمل می کند و در عین حال عوامل عصبی سمی مانند گاز خردل گوگرد را نیز تخریب می کند.
علاوه بر این، این ماده می تواند در ماسکهای صورت و سایر لباس های محافظ نیز استفاده گردد. این ماده برای تولید فقط به تجهیزات اولیه نساجی نیاز دارد. تجهیزاتی که هم اکنون دردسترس است و امروزه توسط صنعت استفاده می شود و این خاصیت تولید انبوه آنرا آسان می کند.
نانوحفره های این ماده به اندازه ای گسترده است که اجازه خروج عرق و آب را می دهد و هنگامی که در ماسک قرار می گیرد، برای محافظت از کاربر در مقابل ویروس ها یا جلوگیری از انتقال آلودگی عمل می کند.