با انتشار كارنامه سال ۲۰۲۰ نانو؛
نانویی ترین دانشگاه های کشور عرضه شدند
آزینیک: گزارش عملکرد سند گسترش کاربرد فناوری نانو ایران در سال 2020 نشان میدهد که بیش از270ثبت اختراع ایرانی در آمریکا و اروپا به ثمر رسیده و بازار نانوی ایران رشد 74 درصدی داشته است.
به گزارش آزینیک به نقل از مهر، گزارش عملکرد سند گسترش کاربرد فناوری نانو ایران در سال ۱۳۹۹» منتشر گردید. این گزارش که در ۵ فصل تنظیم شده به دستاوردهای حوزه نانو اشاره می کند.
بخش های مهم این گزارش به شرح زیر است؛
در سال ۲۰۲۰ میلادی، ۱۲ هزار و ۱۹۰ مقاله در رابطه با فناوری نانو توسط محققان ایرانی در WoS نمایه شد که معادل ۹۳.۵ درصد از کل مقالات نانو انتشار یافته در سال ۲۰۲۰ است. ایران با این سهم از انتشارات نانو، همانند سال گذشته، در رتبه چهارم دنیا قرار گرفت.
این جایگاه در حالی به دست آمده که ایران در سال ۲۰۰۱ با انتشار دَه مقاله نانو در رده پنجاه و هفتم دنیا و ششم منطقه خاورمیانه قرار داشت. ایران در سالهای بعد همیشه یک روند صعودی را در انتشار علوم نانو طی کرد بطوریکه از انتشار سالانه ۱۰ مقاله نانو به انتشار روزانه ۳۳ مقاله نانو رسید.
رتبه بندی دانشگاه ها از لحاظ پرداختن به موضوع نانو
در بین دانشگاه های ایران در سال ۲۰۲۰، دانشگاه تهران با انتشار ۸۷۷ مقاله نانو (۷٫۲ درصد) کل مقالات نانو ایران در این سال در رده نخست قرار دارد. بعد از آن به ترتیب دانشگاه تربیت مدرس (۵۸۲ مقاله نانو)، صنعتی امیرکبیر (۵۳۰ مقاله)، دانشگاه علوم پزشکی تهران (۵۱۰ مقاله) و دانشگاه علم و صنعت (۴۸۰ مقاله) در رده های بعدی قرار دارند. مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی نیز نزدیک به یک چهارم از کل مقالات نانو ایران را منتشر نموده است که البته این آمار متعلق به تمامی واحدهای این دانشگاه است.
سهم مقالات نانوی مشترک
در شاخص (h-Index)، رتبه جهانی ایران برای مقالات انتشار یافته در ۵ سال منتهی به ۲۰۲۰ (h-index پنج ساله) یازدهم است. سهم مقالات نانوی مشترک ایران با کشورهای دیگر در سال ۲۰۲۰ حدود ۳۰ درصد بود.
ایران در مجموع تا آخر سال ۲۰۲۰، ۲۷۳ اختراع در رابطه با فناوری نانو در دفاتر ثبت پتنت آمریکا و اروپا منتشر نموده است. تعداد پتنت های نانوی ایران در USPTO در سال ۲۰۲۰، ۳۷ پتنت بوده است. علاوه بر این، در همین سال، ۲۰ اختراع نانویی دیگر درحال ثبت نهایی در این دفتر هستند.
رتبه ایران در پتنت های ثبت شده در USPTO در سال ۲۰۲۰ بیستم است. با این وجود، همین تعداد اختراعات در رابطه با فناوری نانو، سهمی در حدود ۲۹ درصد از کل پتنت های ثبت شده ایران در ادارات ثبت پتنت آمریکا و اروپا را شامل می شوند.
رشد ۷۴ درصدی بازار نانوی ایران
در سال ۱۳۹۸، حجم بازار نانو ایران ۷۴ درصد نسبت به سال قبل رشد داشت. در آخر سال ۱۳۹۸، در مجموع ۲۳۴ شرکت در حوزه تولید محصولات، تجهیزات و خدمات حوزه فناوری نانو فعال بودند که از داده های جمع آوری شده از این شرکت ها، رقم کلی فروش معادل ۴۴.۴۸۷ میلیاردریال به دست آمده است. از مجموع بازار فروش محصولات نانو ساخت ایران در سال ۱۳۹۸، ۲، ۶۴۸ میلیاردریال (حدود ۶ درصد) مربوط به صادرات این محصولات به کشورهای دیگر و ۴۱، ۸۳۹ میلیاردریال آن مربوط به فروش در بازار داخلی بوده است.
محصولات فناوری نانو ایران بطور کلی در سه گروه کالا، خدمات و تجهیزات دسته بندی می شوند که در ادامه وضعیت کلی هر دسته ارائه می شود. در سال ۱۳۹۸ بیشترین حجم بازار نانو، معادل ۹۶ درصد، متعلق به کالاهاست. بخش خدمات در سال قبل نزدیک به ۱۳۰ درصد رشد داشت و از ۴۴۳ میلیاردریال به ۱، ۰۱۵ میلیاردریال رسید.
در سال ۱۳۹۸، بخش زیادی از بازار خدمات را خدمات پوشش دهی و پس از آن خدمات شبکه آزمایشگاهی تشکیل دادند. فروش تجهیزات آزمایشگاهی و صنعتی فناوری نانو در سال ۱۳۹۸، با وجود تحریم ها و کمبود منابع مالی و حمایتی با افزایش ۴۸ درصدی همراه بوده است.
بیشترین محصولات نانو در زمینه ساختمان
در سال ۱۳۹۸، بیش از ۵۵ درصد از حجم بازار کالاهای فناوری نانو، به حوزه ساخت وساز متعلق می باشد که شیرآلات، شیشه های کم گسیل، بتن سبک، انواع کف پوش، انواع کاشی و گرانیت آنتی باکتریال همچون این محصولات در زمینه نانو به شمار می روند.
در رتبه بعدی، صنایع اپتوالکترونیک قرار دارد که حدود ۱۲ درصد از بازار کالاهای نانو ساخت ایران را به خود مختص کرده است. خودرو، نفت و گاز، نساجی و پلیمر و کامپوزیت با سهم بین ۲.۹ تا ۲.۵ درصد در رتبه های بعدی قرار دارند. شیرآلات بهداشتی و خانگی به سبب گستردگی بازار مصرف، حجم بالای تولید و همین طور کاربرد خوب تجهیزات لایه نشانی PVD در این صنعت، حجم بالایی از محصولات نانو حوزه ساختمان (بیش از ۷۰ درصد) را در سال قبل به خود اختصاص دادند.
در سال ۱۳۹۸، بخش بزرگی (حدود ۶۶ درصد) از بازار خدمات فناوری نانو ایران متعلق به خدمات پوشش دهی به روش رسوب فیزیکی بخار (PVD) است که در بخش های مختلف صنعت ساخت وساز همچون شیرآلات، کاشی و ورق استیل درحال ارائه خدمات فنی هستند. بعد از آن خدمات شبکه آزمایشگاهی با سهم ۳۲ درصدی در رده بعدی قرار دارد.
منبع: آزینیك
این مطلب آزینیک را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط آزینیک
نظرات خوانندگان آزینیک در مورد این مطلب